Asunnon irtisanominen ja poismuutto

Kun asukas on tehnyt poismuuttopäätöksen, vuokrasopimus tulee kirjallisesti irtisanoa vuokrataloyhtiölle. Irtisanomislomakkeita saa vuokrataloyhtiön toimistolta os. Nuottatie 2 93600 Kuusamo tai yhtiön internet-sivuilta tästä linkistä. Irtisanomisaika on 1kk (seuraava kokonainen kalenterikuukausi). Avo- ja aviopuolisoiden täytyy molempien allekirjoittaa irtisanomisilmoitus. Mikäli toinen puolisoista muuttaa pois, vastaa asuntoon jäänyt puoliso edelleen kaikista velvoitteista yksin.

Esim. Jos irtisanomispäivä on 10.1.2018. Tällöin irtisanomisaika lasketaan tammikuun viimeisestä päivästä kuukausi eteenpäin, joten vuokranmaksuvelvollisuus on vielä helmikuulta. Mikäli luovutat asunnon kesken irtisanomisajan ja vuokranantaja saa asuntoon heti uuden vuokralaisen, peritään irtisanomisajalta vuokra vain siihen saakka kunnes uusi vuokralainen alkaa vuokranmaksun.

Vuokrasopimuksen irtisanottuaan asukkaan tulee myös tehdä muuttoilmoitus ja irtisanoa oma sähkösopimuksensa.

Vuokrataloyhtiöllä on oikeus esitellä asuntoa irtisanomisaikana. Pääsääntöisesti asunnon esittely tapahtuu joko poismuuttavan asukkaan tai tarvittaessa taloyhtiön edustajan toimesta.

Irtisanomisaikana taloyhtiö voi tarvittaessa tehdä asuntoon ns. ennakkokatselmuksen, jossa taloyhtiön edustaja käy tarkistamassa asunnon yleisen kunnon ja mahdolliset korjaustarpeet.

Poismuuttopäivänä asukkaan tulee luovuttaa asunto ja muut asukkaan käytössä olleet tilat takaisin taloyhtiön hallintaan taloyhtiön edustajan kanssa tehtävässä poismuuttotarkastuksessa. Asunnon on oltava asukkaan tavaroista tyhjä, siivottu ja kaikki tulovaiheessa sekä asumisen aikana vastaanotetut avaimet on palautettava taloyhtiön huoneistotarkastajalle. Samoin asuntokohtaisen varaston tulee olla tyhjä ja siivottu. Jos asukkaalla on ollut ulkona koirahäkki, häkin alusalue tulee siivota ja tarvittaessa korjata, mikäli alue on vaurioitunut. Poismuuttotarkastuksessa dokumentoidaan poismuuttopöytäkirjaan em. asunnon ja asukkaan käytössä olevien tilojen kunto. Siivousohjeet löytyvät irtisanomislomakkeesta.

Vakuus palautetaan asukkaalle pääsääntöisesti 3 viikon kuluessa lainmukaisesta muuttopäivästä. Joissain tapauksissa vakuuden palautus voi kestää pitempään tai sitä ei voida palauttaa, mikäli poismuuttavalla asukkaalla on yhtiölle velvoitteita hoitamatta.